Uczniowie klas o profilu gastronomicznym opatowskiego Zespołu Szkół nr 1 wzięli udział w dwudniowej wycieczce Ojców – Kraków - Bochnia. Wycieczka była nagrodą za umiejętności sztuki kelnerskiej oraz serwisu potraw i napojów. Wyjazd młodych kucharzy został ufundowany przez starostę opatowskiego, Bogusława Włodarczyka.
Pierwszym celem podróży stał się Ojcowski Park Narodowy. Pomimo zamkniętego jeszcze sezonu wycieczkowego i tak uczniom Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie udało się zobaczyć kilka niezwykłych miejsc utworzonych przez przyrodę, były to między innymi: Jaskinia Krowia oraz Jaskinia Ciemna i Jaskinia Łokietka. Dużym zainteresowaniem wśród uczestników wycieczki cieszyła się również Maczuga Herkulesa, która ma niepowtarzalny kształt i powstała bez żadnej ingerencji człowieka.
- Jaskinia Łokietka znajdowała się na wysokości, lecz nie sprawiło to nikomu problemu. Każdy dzielnie wspinał się ku górze by podziwiać przepiękne widoki – relacjonuje jedna z uczestniczek wycieczki.
Po zwiedzaniu Ojcowskiego Parku Narodowego uczniowie udali się do Krakowa, gdzie zwiedzili Wawel i poznali ciekawą historię królów Polski, ale także mieliśmy okazję podziwiać piękne wnętrza każdego zakątka Wawelskiej Katedry.
Następny punktem naszej wycieczki była wizyta na Starym Mieście. Przyszłych gastronomów nie mogło zabraknąć na Kiermaszu Wielkanocnym, na którym to mogli zapoznać się ze specjałami kuchni krakowskiej i regionu małopolskiego. Wszyscy byli zachwyceni i należycie wykorzystali każdą chwilę spędzoną w Krakowie.
Kolejnego dnia zaraz po śniadaniu uczestnicy wyjazdu udali się do Kopalni Soli w Bochni.
- Po wielu trudach zwiedzania kopalni przepływ łodzią i przejazd kolejką wynagrodziły nam nasze długie wędrówki, a sam pobyt w kopalni miał właściwości prozdrowotne w zakresie inhalacji i nabywania odporności – dodają młodzi kucharze.
Nagrodę w formie wycieczki ufundował starosta opatowski, Bogusław Włodarczyk. Organizacją techniczną wyjazdu zajmował się natomiast Tomasz Świątek, radny Rady Powiatu.