Po raz kolejny w Jacentowie odbyło się coroczne Święto Chleba, które jest okazją do przypomnienia jak dużą wartością jest chleb. To również wyraz szacunku do tego rodzaju pieczywa – symbolu ciężkiej pracy.
Pszenny, żytni lub pszenno-żytni. Z ziarnami, otrębami, a także owocami. Stoiska z tradycyjnym wiejskim pieczywem cieszyły nie tylko oczy, ale także podniebienia każdego kto przyszedł na boisko w Jacentowie. Uczestnicy pikniku mogli spróbować tradycyjnego chleba w różnych wariantach.
– Pieczywo jest bardzo smaczne. Zaintrygował mnie chleb z żurawiną. Nigdy wcześniej takiego nie jadłem – mówił w czasie pikniku pan Michał, który do Jacentowa przyjechał z całą rodziną.
W czasie Święta Chleba można było nie tylko spróbować tradycyjnego polskiego chleba, ale także poznać historię i sposoby wypieku pieczywa. A te zmieniały się na przestrzeni wieków. Jak podkreślają panie z kół gospodyń wiejskich, obecnie coraz więcej osób samemu stara się piec chleb w domu. Zapomniana tradycja przeżywa swój renesans.
– Kiedyś każda gospodyni miała swój przepis na chleb, często przekazywany z matki na córkę. Teraz z pomocą przychodzi internet. Do nas również zgłaszają się osoby z prośbą o przepis na chleb – mówiła pani Maria z koła gospodyń wiejskich.
Degustacja chleba to nie jedyne atrakcje jakie czekały na uczestników pikniku. Organizatorzy przygotowali dla najmłodszych wesołe miasteczko, a starsi bawili się przy muzyce disco do późnego wieczora. Dobrą zabawę nie pokrzyżowała nawet burza, która przeszła nad Jacentowem.