O tym, że nauczyciele Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie stawiają na naukę poszczególnych zawodów w praktyce mogliśmy się przekonać niejednokrotnie. Dobiegający rok szkolny również obfitował w bogaty program praktyk i zajęć w terenie, gdzie młodzież ucząca się chociażby w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarstwa może spróbować przełożyć zdobyte podczas lekcji zasady teoretyczne w praktykę zawodową.
W bieżącym roku szkolnym opiekunowie klas drugich TŻiUG oraz THO w ramach nauczanych przedmiotów cyklicznie organizowały zajęcia w ramach korelacji przedmiotowej dotyczącej obsługi konsumenta.
Jak twierdzą nauczycielki ZS nr 1 w Opatowie, Iwona Kapsa i Agnieszka Frejlich każda z organizowanych uroczystości okazjonalnych wymaga odpowiedniego i specjalistycznego podejścia.
- Każda uroczystość, rodzinny obiad, kolacja czy spotkanie towarzyskie by były wyjątkowe wymagają właściwej oprawy. Dlatego młodzież uczyła się o różnych rodzajach nakryć do stołu, właściwym serwowaniu posiłków, sztuce formowania serwetek i wykonywaniu eleganckich dekoracji – wyjaśniają nauczycielki.
Dwukrotnie zajęcia praktyczne dla uczniów poprowadził doświadczony kelner, który przekazał wyczerpujące informacje na temat predyspozycji do zawodu kelnera i pracy w gastronomii hotelowej. Z dużym zainteresowaniem młodzieży spotkały się zasady rządzące etykietą przy stole oraz wskazówki jak postępować z odmiennymi typami charakteru konsumentów.
- W ciągu całego roku szkolnego uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach aranżując stoły, dbając o swój profesjonalny wizerunek a nawet wcielając się w postacie z epoki. Aktywna postawa i kreatywność uczniów pozwoliły im nie tylko przyswoić sobie niezbędną wiedzę ale również dobrze się przy tym bawić - mówi Magdalena Gdowska, dyrektor szkoły.